درباره سالن آکوستیک چه میدانید؟

Acoustic salon

تا به حال اسم سالن آکوستیک به گوشتان خورده است؟ درباره این سالن ها چه اطلاعاتی دارید؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی سالن آکوستیک بپردازیم.

اگر به سالن آکوستیک علاقه دارید و میخواهید اطلاعات بیشتری داشته باشید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. به طور خیلی خلاصه اگر بخواهیم درباره سالن های آکوستیک بگوییم می توان گفت: این سالن ها از آثار نامطلوب بازتاب صدا در سالن جلوگیری خواهند کرد و همچنین از ورود و خروج صدا به داخل محیط جلوگیری می کنند. لازم است بدانید که از متریال مختلفی میتوان در صدابندی سالن‌های مختلف استفاده کرد.
در ادامه به طور مفصل در این خصوص صحبت خواهیم کرد.

آکوستیک چیست؟

قبل از هرچیز باید بدانید آکوستیک یک علم است و اکوستیک صدا بخشی از این علم می‌باشد. آکوستیک علمی بین رشته ای است که به مطالعه امواج مکانیکی در گازها، مایعات و مواد جامد می پردازد. از جمله مباحثی که در آکوستیک مورد بررسی قرار میگیرد امواج صوتی و فراصوت است.آکوستیک صدا ممکن است اینگونه تعریف شود:
 “علم صدا، از جمله تولید، انتقال و تأثیرات آن شامل اثرات بیولوژیکی و روانی”.

سالن آکوستیک چیست؟

سالن آکوستیک به سالن هایی گفته میشود که در آنها سه فاکتور مهم عایق بندی ساختمان، کنترل نویز داخل ساختمان و آکوستیک فضای داخل ساختمان به بهترین نحو مطلوب و متناسب با نیاز آن سالن انجام شده است. این سالن ها با توجه به ابعاد و نوع کاربردشان به انواع مختلی تقسیم میشوند. برای مثال می توان سالن های زیر را به عنوان سالن آکوسیتک مثال زد:

  • سالن همایش
  • سالن آمفی تئاتر
  • سالن جلسات
  • سالن کنفرانس
  • سالن سینما
  • سالن کنسرت
  • استادیو موسیقی
  • سالن های چندمنظوره
  • استودیو های صدابرداری و تصویر برداری و…

در همه این سالن ها هر سه فاکتور معماری آکوستیک از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. توجه کنید که در سالن هایی که ذکر کردیم نمیتوان تنها بله مولفه های معماری آکوستیک اکتفا کرد. زیرا فاکتور های دیگری مانند تجهیزات صوتی به کار رفته در امر صدا رسانی مناسب بسیار مهم و ضروری هستند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مکان های واجب آکوستیک شدن به لینک زیر مراجعه کنید:

مکان های واجب برای آکوستیک کردن

هدف از آکوستیک کردن سالن ها

اما چرا این سالن ها را آکوستیک می کنند. جواب این سوال می تواند برای افراد زیادی واضح باشد. اما به طور کلی می توان گفت آکوستیک سالن ، باتوجه به انواع کارکردهای مختلف با سه هدف انجام میگیرد:

  • جلوگیری از بازتاب صدا و کنترل پژواک (Acoustic Treatment) در داخل سالن (کاهش سطح صدای داخل سالن)
  • جلوگیری از خارج شدن صدا داخل سالن به محیط بیرون
  • جلوگیری از ورود صدای مزاحم محیط بیرون به داخل سالن (Sound Proofing)

جدا از اینکه هدف شما برای آکوستیک سالن چیست، روش انجام کار تا حدی یکسان است. اما در هر کدام از موارد فوق باید نکاتی را مد نظر داشت. در برخی از موارد نیز ممکن است شما در آکوستیک کردن یک سالن دو هدف را به طور همزمان دنبال کنید.

اصول مهم در عایق بندی سالن های آکوستیک

شما برای عایق بندی سالن آکوسیتک نیازمنده پایبندی به اصولی هستید. در ادامه این اصول را بررسی می کنیم:

1. استفاده از تجهیزات و متریال مناسب:

از موارد مهم جهت تحقق آکوستیک سالن کنفرانس، همایش و… استفاده از تجهیزات و متریال مناسب است. متریال به کار رفته در سالن همچون کفپوش، روکش صندلی سالن های همایش یا کنفرانس، دیوارپوش ها و پوشش های احتمالی نصب شده روی سقف باید دارای نکاتی باشند. این متریال ها باید از جنسی انتخاب شوند که حداقل تاثیر سوء بر امواج صوتی را دارا باشند.

 همچنین جهت کاهش نویز و سایر اصوات همچون بازتاب های ناخواسته یاری رسان باشند. به عنوان مثال برای کفپوش سالن از جنس موکت های ضخیم نفوذ پذیر برای جذب امواج  استفاده گردد. روکش صندلی های بهتر است از جنس پارچه باشد. از تایل های یا پنل های آکوستیک مخصوص جهت دیوارها یا سقف استفاده شود و … .
بنابراین بطور کلی تجهیزات نصب شده و متریال مصرفی تاثیر مهمی در تحقق آکوستیک سالن همایش و سایر سالنها دارند.

2. طراحی با مد نظر قرار دادن ملاحضات آکوستیکی:

همجنین لازم است بدانید نحوه طراحی دکوراسیون داخلی تاثیر بسزایی در تحقق آکوستیک سالن همایش و آکوستیک سالن کنفرانس خواهد داشت. امروزه معماران علاوه بر موارد زیبایی شناختی با مد نظر قرار دان اصول آکوستیک نسبت به طراحی فضای داخلی سالن های کنسرت، آمفی تئاتر و کنفرانس اقدام می کنند.

3. جلوگیری از تبادل صوتی با فضای بیرون:

در آخر می رسیم به مهم ترین نکته. یکی از روش های اصلی جهت تحقق آکوستیک سالن همایش و کنفرانس جلوگیری از نفوذ صداهای ناخواسته به داخل سالن و یا نشست صدا از سالن به خارج آن است. ممکن است نیاز باشد تا مفاد جلسات و سخنرانی ها توسط افراد خارج قابل شنیدن نباشند. جهت جلوگیری از تبادل صوتی باید ملاحضات خاص را مد نظر داشت. از جمله:

  • استفاده از عایق مناسب (پشم سنگ یا پشم شیشه در دیوار ها)
  • نصب پنل های جاذب صوت روی دیوارها و سقف
  • به حداقل رساندن تعداد پنجره های چند جداره
  • استفاده از پرده های ضخیم برای پنجره ها
  • نصب و استفاده از درب های آکوستیک

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − هفت =